El proper 13 de novembre tenim el capítol S5E07 del #trinxat en la versió de Girona amb Franc Comino (Olot).
Franc Comino és un empresari olotí Soci fundador de Wattia Innova, ha impulsat l’Espai Zero d’Olot, un recinte integrat per vint enginyers on han aconseguit no consumir energia tradicional durant tot un any, ininterrompudament. Fabriquen l’energia i la consumeixen quan la necessiten.
Fa catorze anys que va decidir implantar a casa seva un sistema domòtic que li va permetre estalviar més d’un 30% d’energia. Amb una Vespa i una caixa d’eines, Comino s’ha anat fent un nom en el món de l’eficiència energètica i en l’automatització de sistemes, ja li diuen “ell domòtic”.
Ha passat per la Politècnica i ESADE, i en un moment determinat va decidir deixar la universitat, capitalitzar l’atur i emprendre una carrera que l’ha dut a una posició capdavantera en aquest sector. Té diversos projectes sobre la taula, les companyies tradicionals -Gas Natural, Repsol- segueixen de prop els passos del seu equip i el seu gran objectiu és convertir-se en un profeta de l’estalvi energètic
Demostra que és possible fer una gestió intel·ligent dels edificis. No fan domòtica de luxe, sinó que apliquen el sentit comú a partir de l’aprofitament al màxim dels recursos naturals, com la llum solar, combinats amb els millors aïllaments, la geotèrmia, l’adaptació a l’horari solar, l’acumulació d’energia . A la seva empresa els hàbits dels treballadors s’han hagut d’adaptar a les noves necessitats.
És destacable el projecte que té amb l’IES Garrotxa d’Olot, el lloc on ell va estudiar, que li permet estalviar 30.000 € anuals en consum d’energia. Hi ha muntat un sistema de control de temperatura en què la implementació va a càrrec d’un grup d’alumnes de l’assignatura de tecnologia. Ell diu que han dotat l’edifici d’una mica d’intel·ligència. És el primer gran edifici públic on han aplicat el seu sistema d’estalvi energètic.
La KNX és una publicació de referència mundial quant a estalvi energètic i energies alternatives. El grup Wattia Innova ja hi ha aparegut dues vegades. Una, per l’Espai Zero d’Olot. Treballen amb indústries i també amb particulars. Compleixen els objectius del programa Horizon 2020 de la Unió Europea, i el seu edifici és una veritable aposta de futur que els permet aprendre dia a dia.
Comino creu que hi ha molt de camp per córrer en els edificis públics. Afirma que és factible arribar a tenir un 60 % de fonts renovables en un habitatge. Si no tirem per aquí, segons ell en un termini de deu anys “es produirà un cataclisme”.