El pròxim dijous dia 20 de Juny, us convidem a un #trinxat especial que es durà a terme al Port de Tarragona i on parlarem d’àrees metropolitanes amb el Doctor Josep Oliveras Samitier.

A casa nostra fa temps que es parla de si som o no som una àrea metropolitana, de la necessitat de configurar-s’hi, de l’oportunitat, dels lideratges,… I des del #trinxat no ens podíem quedar sense tractar aquesta temàtica i aprofitant que “baixem” a Tarragona encara de forma més oportuna. I pensem que no hi ha ponent més adequat que el Dr. Josep Oliveras Samitier.

En Josep Oliveras Samitier és un referent en el camp de la geografia a Catalunya ha contribuït significativament a la recerca i la docència en aquest àmbit. La seva trajectòria exemplifica la seva passió per l’estudi del territori i el desenvolupament sostenible. És geògraf i acadèmic amb una destacada carrera en l’àmbit de la geografia humana i regional. Va obtenir la llicenciatura en Filosofia i Lletres, especialitzant-se en Geografia, i posteriorment va completar el seu doctorat en Geografia a la Universitat de Barcelona.

 

#trinxat 221 amb Josep Oliveras

Josep Oliveras Samitier és llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitat Geografia (1974), i doctor en Geografia (1985) per la Universitat de Barcelona, ambdues titulacions amb premi extraordinari de la mateixa universitat. Anteriorment havia estudiat Sociologia a l’ICESB i Graduat Social a l’ESTB de Barcelona. De 1972 a 1983 va treballar per l’empresa privada en un servei d’estudis econòmics i va impartir classes de Sociologia a l’Escola de Treball Social Torras i Bages.

Des del curs 1983-84 va ser professor de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona a Tarragona, i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional des del 1990. A la nova Universitat Rovira i Virgili ha exercit diferents càrrecs acadèmics, des de director de departament a degà, passant per vicerector, rector en funcions, i director de la Càtedra de Desenvolupament Sostenible DOW-URV. Ha exercit docència a les llicenciatures d’Història i Geografia i en diferents màsters de Turisme i Geografia. En els darrers anys ha impartit un màster interuniversitari de Planificació Territorial com a catedràtic emèrit.

Ha participat en projectes de recerca i formació de la Unió Europea amb altres universitats estrangeres de banda i banda del Mediterrani, i ha impartit cursos i conferències i fet estades en diferents universitats europees i llatinoamericanes. Amb relació a la recerca, s’ha ocupat de temes de geografia urbana, geografia econòmica, història de la geografia, planejament i organització territorial i desenvolupament local, reflectits en diferents publicacions de caire acadèmic.

En l’àmbit propi de la Universitat Rovira i Virgili, ha participat en la coordinació i direcció de diferents plans d’actuació comarcal, plans estratègics, catàlegs de paisatge i agendes 21. Entre les publicacions referides en aquest terreny destaquen els llibres en col·laboració: “Le litoral meridional de la Catalogne. Agriculture, turisme, industrie: Un partage difficile de l’espace”, a Géographie d’une Espagne en mutation (1990); L’impacte de la Universitat Rovira i Virgili sobre el territori (2002); Ordenació del territori i sostenibilitat al Camp de Tarragona (2004); “La ciutat actual. Geografia i Urbanisme” i “La ciutat i la seva regió”, en el vol. VI de la Història de Tarragona (2012); “L’urbanisme turístic i la gestió del territori” a 10 lliçons sobre turisme (2012).

 

Entre els darrers llibres publicats es destaca:

L’aventura de Portaventura. L’evolució i l’impacte del Parc Temàtic (2018); La nova Geografia: Raoul Blanchard-Pau Vila (2020); “Desindustrialització o nou impuls a les activitats industrials?, a La nova Geografia de ala Catalunya postcovid (2021).

En relació a les àrees metropolitanes:

L’extensió i consolidació del fet metropolità (2001); “Perspectives de present i de futur. Sobre el fet metropolità a Catalunya”, a  L’organització del territori, un repte per al segle XXI? ((2008); “Podem ser una àrea metropolitana, però volem?”, a Oberts al món. I Converses al Camp de Tarragona (2017); “Les ciutats intermèdies”, a Revista Catalana de Ciències Socials (2024).

És membre de diferent societats acadèmiques i del 2012 a 2021 va ser president de la Societat Catalana de Geografia de l’Institut d’Estudis Catalans. Actualment és membre de la Comissió de Delimitació Territorial de la Generalitat de Catalunya, de la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona, i del Consell Rector del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Col·labora a l’espai Tribuna del Diari de Tarragona.

 

Accepto i consento la política de cookies de l\'Associació #trinxat pel coneixement i d\'aquest web.    Configurar y más información
Privacidad